Damfotbollens framfart

Damfotboll är fotboll spelad av kvinnor. Damfotbollen har funnits sedan någon gång på 1700-talet och var, till en början, främst förknippat med välgörenhetsmatcher och motionsidrott. Genombrottet för organiserad damfotboll kommer under 1970-talet till Sverige. Fotboll hade länge varit den dominerande lagsporten för män men blev nu även den mest populära lagsporten även bland kvinnor och flickor. I Norden, Västeuropa, Nordamerika och Östasien är organiserad damfotboll numer vänligt och populärt. Av ungefär 120 miljoner registrerade fotbollsspelare i världen så är ca 10 miljoner kvinnor. De är alltså fortfarande kraftigt underrepresenterade men det finns goda möjligheter för den skillnaden att minska framöver. Damfotboll spelas med precis samma förutsättningar som herrfotboll. Man spelar alltså på fotbollsplaner med samma mått och bollarna är identiska.

Historiskt sett så har fotboll varit en mansdominerad sport. Det finns dokumenterade matcher spelade av män redan på medeltiden och framåt. Det finns tecken som tyder på att kvinnor spelade fotboll i Skottland under 1790-talet men inte förrän 1892 så spelades den första dokumenterade fotbollsmatchen mellan kvinnor. I storbritannien blev damfotboll populärt under andra världskriget eftersom så många män mobilserades för att dra ut i krig började många kvinnor att arbeta inom industrin och med det följde även intresset för fotbollen. Många industrier hade interna fotbollslag och männen träffades ett par gånger i veckan för att träna och spela.

Det första inofficiella Europamästerskapet för kvinnor spelades 1969 och 1979. Den första vanns av Italien och den andra av Danmark. Det första officiella Europamästerskapet för damer spelades 1982-1984 och vanns av Sverige. 1996 var damfotboll för första gången med i Olympiska spelen och 2007 var det VM i Kina som blev det första VM i damfotboll med prispengar.

I sverige började dammatcher att spelas i början av 1900-talet som uppvisningsmatcher. I början ansågs generellt att damfotbollsmatcher var skämtsamma och oseriösa. På 1950-talet så spelades seriespel med Umemästarinnorna och i slutet av 60- början av 70-talet så spelades Västergötlands damfotbollsserie. 1973 spelade svenska tjejer sin första landskamp och därefter började intresset att stiga. 1984 vann damlaget EM-guld och intresset för damfotboll var nu på frammarch. 1991 kom Sverige på tredjeplats i världsmästerskapen i Kina.

1978 blev damfotbollen uppdelad i divisioner och 1988 drog damallsvensan igång. År 2008 var 178,000 av sveriges 606,000 aktiva fotbollsspelare kvinnor och låg alltså på ungefär 29% av de aktiva spelarna. Betydligt bättre än fördelningen i världen kan vara värt att nämna. I och med det var också damfotboll den mest populära idrotten för kvinnor i Sverige efter gymnastik som hade 237 000 aktiva kvinnor. Inom den organiserade ungdomsidrotten var dock fotbollen den största sporten bland flickor och på andraplats kom ridsport.