Fotbolls-VM 2014

Fotbolls-VM är i fullgång. Gruppspelet är nu avklarat och kvartsfinalerna är spelade. Nu återstår kvartsfinal, semifinal och slutligen final- och bronsmatchen. Den här gången är det herr-VM vi avser och pratar alltså inte om Damfotboll längre som vi gjorde i det här inlägget.

Drygt 30 lag kvalificerade sig till VM och även om inte Sverige kom med så har det varit en spännande turnering hittills. Det är några nyheter inom fotbollen inför detta VM. Bland annat så används en målkamera och domarna får använda en spray på planen. Målkameran består av ett system med mållinjeteknik som ska hjälpa domaren att avgöra ifall hela bollen passerat mållinjen eller ej. Det är ett tyskt företag som levererar systemet i årets VM. Den som vill titta närmare på företaget kan göra det här. Kort och gott så består systemet av 14 höghastighetskameror som är utplacerade runt spelplanen och fokuserade på de båda målen. Bollens position fastställs när den är på väg emot målburen och om bollen passerar mållinjen helt så känner systemets datorer av detta och sänder inom en sekund en signal till domaren. Domaren har en klocka på armen som är ansluten till systemet och får meddelanden om ifall det är mål eller inte. Systemet sparar också all data så bollens position kan spelas upp under eller efter en match på tv-skärmarna i studion eller för tv-tittare.

Det här är något som tar fotbollen framåt. Vi har flera tillfällen i gamla VM-turneringar där bollen varit i mål men dömts bort av domaren för att denne inte sett det och tvärt om. Här är ett strålande exempel på varför man behöver målkameror.

Nästa nyhet som introduceras i detta VM är en sprej som domaren har. Domaren kan med denna sprej markera var frisparksmuren ska stå samt varifrån bollen ska skjutas. Detta eftersom det förekommer mycket fulspel där muren går framåt när domaren tittar bort och bollen flyttas även den ofta framåt för att ge fördel till de som lägger frisparken. Nu har domaren alltså en sprej som liknar raklödder och försvinner från gräset efter någon minut. Det här är också något nytt som gör att fotbollen kan bli mer rättvis i det avseendet att frisparken ska läggas från rätt ställe och att muren inte går närmare än vad den ska.

Allt det här är enligt undertecknad framsteg i fotbollen och jag hade gärna sett att man hade en domare som satt på bänken och studerade matchen och knep åt filmare och fejkare. Det är allt för mycket trams och gnäll från fotbollsspelare som simulerar allvarliga skador när de får en liten knuff som knappt fått en tvååring att tappa balansen. Vem vet, kanske det kommer sådant i framtiden. I dagsläget så känns det som att spelarna allt för mycket försöker att påverka domaren inför nästa domslut och därför slänger de sig, simulerar skador och grinar allt de kan för att bygga upp en tveksam frispark eller ett gult kort till motståndarna. Domarna upplevs påverkas av detta och det är svårt att se om det verkligen är en skada eller fake när det går så fort och domarna har mycket att hålla koll på. Att då ha en domare vars uppgift är att hålla koll på bildupptagningar och titta ifall en skada verkligen är en skada eller inte kan vara bra. Då kan man också börja straffa de som spelar fult när domaren inte ser, de som kastar sig för ingenting och så vidare. På så sätt kan man säkert få bort mycket av det från fotbollen. Straffa de som fejkar och ta bort domarens problem med att hålla kolla på allt. Då kan sporten hamna i fokus och de bästa spelarna vinner, inte de som är bäst på att lipa och gnälla vid rätt tillfällen.