MMA

MMA är en kampsport som växt oerhört i popularitet. Det känns nästan som att MMA idag är vad Boxning var på Tysons tid. I MMA är det tillåtet med slag, sparkar, kast, markkamp och inriktningen är fullkontakt. Till skillnad från traditionella kampsorter så definieras inte Mma av hur utövaren ska genomföra en viss teknik utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra. Man brukar säga att ”anything goes” i MMA. Det är inte riktigt sant det finns ett antal regler som begränar på vilka sätt man kan försöka att få ner sin motståndare. Man får göra det mesta som inte räknas som ”fula trix”. Man får inte peta sin motståndare i ögonen, sparka eller slå i skrevet, man får heller inte bitas, nypas och dra varandra i håret. Man får heller inte använda tillhyggen i  MMA, vilket kanske ter sig ganska självklart och naturligt men för säkerhetsskull är det också förbjudet enligt reglerna.

En MMA-match kan avgöras genom Submission, Knockout, Teknisk Knockout och Domslut.

Submission: En figher klappar i mattan eller på sin motståndare för att signalera att han ger upp. Man kan även ge upp verbalt men vanligast är att klappa i mattan.

Knockout: En fighter som ramlar efter ett tillåtet slag eller en spark och blir medvetslös eller av andra anledningar inte ögonblickligen kan fortsätta matchen.

Teknisk Knockout: Om en fighter inte kan forsätta matchen avbryts den via teknisk knockout. Det finns tre olika typer av tekniska knockouter och den första är att domaren bryter. Om en fighter inte kan försvara sig själv eller inte kan svara på domarens uppmaningar att förbättra sin position så bryter han matchen. Den andra är om ringläkaren bryter. En ringläkare kan stoppa matcher på grund av skada. Till exempel om en fighter blöder så det rinner i ögonen och gör det svårt för honom att se. Den tredje och sista tekniska knockouten är när hörnan bryter. En fighters hörna kan bryta en match genom att signalera att hans fighter ger upp.

Domslut: Om en match inte avgörs innan tiden är slut beslutas vinnaren av domarna. I ett enhälligt beslut är alla tre domare överens om vem som vinner på poäng. I ett majoritetsbeslut är två domare överens om vinnaren och den tredje domaren tycker att matchen blev oavgjord. I ett oenigt beslut har två domare den ena fightern som vinnare och den trejde domaren anser att den andra fightern vann.

Detta är de olika sätt man kan vinna en MMA-match på.

 

MMA har funnits väldigt länge, även om det i sin nyvarande form är förhållandevis nytt. Redan i antikens grekland fanns pankration en olympisk sport. Den hade praktiskt taget inga regler, förutom att man inte fick använda vapen. Pankration förbjöds när grekland blev kristet och sporten plötsligt ansågs brutal. Den moderna formen av MMA som är populär i dagsläget fick en uppsving i USA 1993 när Ultimate Fighting Championship (UFC) drog igång. Under 1900-talet hade vale tudo haft stora framgångar. Vale tudo betyder ungefär ”allt är tillåtet” och liknade dagens MMA ganska mycket. En känd kampsportsfamilj i Brasilien var Gracie-familjen. De hade haft stora framgångar i vale tudo och de hade bland annat skapat Gracie Jiu-Jitsu och Brasiliansk Jiu-Jitsu och de ville visa att deras stil var den bästa. Det lade grunden för UFC som drogs igång av Rorion Gracie. Målet var så klart att visa att deras stil var bäst. Att med Gracie-familjens kampsport gick teknik över styrka.

MMA utvecklas hela tiden och i dagsläget har det blivit en mer rumsren sport där attacker som anses farliga ofta är förbjudna. Exempel på farliga attacker är slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Deltagarna måste också bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har också infört ronder och poängdomare som räknar poäng under matchens gång och en match kan avgöras på domslut. Före och efter alla matcher måste utövarna genomgå ganska grundliga läkarkontroller. MMA är, till skillnad från andra kampsportstävlingar, inte en beskrivning av vilken sport man tävlar i (till exempel karate eller judo) utan snarare ett samlingsnamn för deltagarna. MMA står för Mixed Martial Arts.