RF-basen Björn Eriksson satt på dubbla stolar – vad har hänt?

RF-basen Björn Eriksson har i under ett flertal år suttit som ordförande i RF, Riksidrottsförbundet. Han blev invald i styrelsen 2011 och sedan 2015 är han vald och omvald som ordförande. Den fd polischefen är omtyckt av många och har ofta stått upp för sporten och idrotten, men nu är han ute i blåsväder.

Det handlar om säkerheten på plan och på läktarna. Det förs diskussioner mellan fotbollslagen, spelare och de hängivna supportrarna, de som vill ha bra och underhållande matcher på plan och en härlig stämning på läktarna. Svårigheten kommer när de ska hantera supportrar som går utanför de vanliga sociala ramarna och reglerna.

Säkerheten både på och utanför planen är viktig. En sak många ibland glömmer är att det handlar om mycket pengar. Det är inte bara lagen som spelar som har ekonomiskt intresse i matcherna. Många av de som tittar har också spelat på sporten för en chans att vinna pengar.

Vad är RF ordförandes roll i det hela?

Det som diskuteras är detta: han har två olika uppdrag, lobbyist för vaktbolagen och ordförande i Riksidrottsförbundet, som en kompetensfördel. Här menar vissa att det utnyttjas. Som rikspolischef jobbade han med problematiken kring huliganerna och påpekade att vaktbolag skulle ersätta polisen. Därefter avslutade han sin tjänst hos polisen och tog direkt jobbet som lobbyist.

Han säger att han inte har med fotbollssupporter-frågor eller polisiära frågor att göra i rollen som RF-ordförande, men många säger att det inte är sant. Eriksson har ett stort inflytande och är högst delaktig enligt många. Även nuvarande rikspolischef, Anders Thornberg, relaterar till den senaste överenskommelsen som de tillsammans har tagit fram för polisiärt arbete.

Hur svarar Björn Eriksson på kritiken?

Eriksson påpekar att det var lång tid mellan den polisiära huliganutredningen och hans jobb som lobbyist för säkerhetsbolagen. Hans tes var att skattebetalarnas pengar inte ska gå till det omfattande polisiära arbetet som ligger bakom en allsvensk fotbollsmatch, det borde lagen betala själva via privata väktarbolag och via en villkorstrappa.

Han tycker att supporterfrågor och tillika polisiära frågor ska skötas av fotbollen respektive polisen och när detta sker ser han ingen intressekonflikt i hans olika uppdrag. Nu startar en utredning på begäran av över 170 anmälningar via RF’s visselblåsartjänst och både Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) vill se en oberoende utredning.